05.12.2011

Предисловието

* Source text URL: http://www.ruby-doc.org/docs/ProgrammingRuby/


Тази книга е учебник – справочника по език на програмиране Ruby. Използвайки Ruby, Вие ще пишете кодове по-добре, ще станете по-продуктивни и ще получите наслаждение от програмирането.
Тези твърдения са смели, обаче полагаме, че след прочетене на книгата Вие ще се съгласите с нас. Имаме опит, за да подкрепя тази вяра.

Като PragmaticProgrammers изпробвали сме много езици търсейки инструменти за да направя нашия живот по-прост, инструменти, които помагат ни да правиме нашата работа по-добре. Засега, обаче бяха разочаровани от тези езици, които използвахме.
Нашата работа се заключи в решението на проблема, а не в създаване на компилатори, затова искахме да използвам динамическите езици, които се адаптират към нам, без произволните, жестки правила. Се нуждаем от ясността, за да бихме могли да се общувам с помощта на нашия код. Ние цениме лаконичността и умение да изразява изисквания в кода точно и ефективно. Колкото мало пишем, толкова мала е възможността на грешка.(нашите китки и пръсти също са благодарни на нас).

Ние искаме да бъдем колкото е възможно продуктивни, затова правяме за такъв начин, че нашия код за пускане за първия път, не би отнемал нашето времето за наладка. Той също помогава в изпитването на кода: ние редактираме, ако Вие трябва да очаквате 2 години за да направите цикъл, Вие също может да изполвате перфокарти и представления на вашата работа за пакетната компилация.
Искаме да използваме езика, който работи на високо ниво. Колкото по-високо е нивото на езика, толкова по-малко време ние разходваме на превеждане на нашите изисквания в код.

Когато намирахме Ruby, разбирахме че намирахме онова, което бяха търсили. Повече от всеки друг език, с които работахме, Ruby се оставя извън на вашия път. Вие можете да се съсредоточите на решението на проблемата, вместо да се борите с компилатора и езикови въпроси. Ето как тя може да помогна Ви да стана най-добрия программист: давайки за Ви възможността да привежда времето за създаване на решения на ползватели, а не за компилатора.

Ruby Sparkles
Вземете реален обектно-ориентиран език, такъв като Smalltalk. Оставете непознатия синтаксис и преминете към по-традиционен файл на основа на изходен код. Сега добавяйте гъвкавостта и удобство на езици, такви като Python и Perl.
В резултат Вие с Ruby.
ОО поклонници ще намират много полезно в Ruby: чиста ориентация на обекта (всичко в обекта), метакласи. Затвори, итератори и различни полезни коллекции. Smalltalk ползватели ще чувствуват се като у дома (и S ++ и Java ползватели ще ревнуват).

В същото време, Perl и Python мастери ще намират много от любимите си функции: пълна поддръжка на регулярните изрази, тясна интеграция с операционната система, удобните тагове и динамическата оценка.
Да се науча Ruby е просто. Всекидневните задачи са прости в кода, и щом ви направили, са прости в обслужването. Вероятно, сложни неща често се оказват не толково сложни, в края на краищата. Ruby следва на принцип най-малкото удивление – всичко работи за такъв начин, както вие очаквате. И това наистина има значение, когато Вие програмирате.

okok